top of page
  • תמונת הסופר/תעו"ד שימרה דהן פרץ

בן ממשיך שאלות נפוצות

עודכן: 2 בינו׳

בן ממשיך מהו?

בן ממשיך הינה זכות ייחודית במושבים הכפופים (או שהיו כפופים) להסכם המשבצת התלת צדדי – "ההסכם המשולש"  הנחתם ומתחדש מעת לעת. משמעות "השילוש" הוא כי לחוזה שלושה צדדים: האגודה השיתופית (להלן: "האגודה"), רשות מקרקעי ישראל (להלן: "רמ"י") והסוכנות היהודית לארץ ישראל (להלן: "הסוכנות").

סעיף 1 (א) לתקנות האגודות השיתופיות (חברות), תשל"ג – 1973 קובע כי למעמד זה זכאי רק אחד מבני המשפחה: בן/ת (לרבות בן/ת מאומץ/ת) או נכד/ה לרבות בן/בת זוגו מכוח התחייבות בלתי חוזרת של ההורים/ הסבים (להלן: "הבן הממשיך").

הבן הממשיך הוא לרוב הבן שבונה את ביתו בחלקה שליד בית הוריו עוד בחייהם, מעבד את המשק יחד עם הוריו ולאחר פטירת שני הוריו (למעט במקרה שאחד מהם חדל להיות בעל הזכויות במשק החקלאי) הוא יהיה זכאי להיכנס בנעלי הוריו ולהירשם ברשויות כבעל הזכויות בנחלה.

מה הסיבה שלא ניתן למנות יותר מבן ממשיך אחד?

בראש התכליות שעמדו מאחורי הקביעה כי נחלה יכולה לעבור רק לבן ממשיך אחד עומד עקרון העיבוד הרציף, שלמות הנחלה כיחידה משקית אחת ויצירת רצף בין דורי.

לכן, בכדי לשמור על התכליות והעקרונות של ההתיישבות החקלאית בארץ ועל ייעודו וצביונו של משק חקלאי, ככלל אוסרת רשות מקרקעי ישראל לפצל משק חקלאי ולהופכו למספר יחידות משק קטנות יותר (למעט חריגים).

כיצד ניתן למנות בן ממשיך?

הסכם המשבצת מגדיר את מערכת היחסים בין רמ"י, הסוכנות והאגודה וקובע הוראות שונות על פיהן המתיישב בנחלה אינו יכול לנהוג בנחלתו כאילו היתה שלו.

אשר על כן, כדי למנות בן ממשיך בנחלה, יפעלו בעלי הזכויות בנחלה להגיש בקשה לאגודה השיתופית המנהלת את המושב ובמקביל יפנו לרמ"י ולסוכנות בבקשות ייעודיות לכך הכוללות בין השאר תצהירים הדדים המעגנים רצון משותף זה. עם סיום עיבוד הבקשה, ייקבע מעמדו בתור הבן הממשיך ויתקבלו אישורים בכתב מהרשויות בדבר השלמת הרישום כאמור.

זכויות אל מול חובות

אל מול זכויות הבן הממשיך לקבלת המשק החקלאי לאחר הפטירה, ישנם חובות אשר הוא נוטל על עצמו. כגון: דאגה לתחזק ולפתח את המשק החקלאי, דאגה לצרכי המשק וההורים אשר מזדקנים עם השנים, כיבוד ההורים ויחס הולם כלפיהם.

התנהגות מחפירה של הבן הממשיך כלפי הוריו, או הפרת ההתחייבויות כלפיהם, עלולה לגרום (כך קבע גם בית המשפט, גם אם הדבר לא נכתב) במקרים מסוימים אף לביטול מינוי הבן הממשיך. (ראו שאלה ספציפית לעניין זה)

 האם עצם המינוי הופך את הבן הממשיך לבעל הזכויות במשק

ככלל, זכויותיו הקנייניות של הבן הממשיך במשק מוסדרות לאחר פטירת הוריו. כלומר, טרם פטירת ההורים הזכויות המוענקות לבן הממשיך הינן זכויות חוזיות בלבד המגבילות את שני הצדדים. כך לשם הדוגמא לבן הממשיך לא קיימת בשלב זה האפשרות למכור את המשק לצד ג' ובעת ובעונה אחת אף ההורים בעלי הזכויות במשק אינם רשאים למכור את המשק ללא הסכמתו המפורשת של הבן הממשיך או לכל הפחות מבלי לפצותו באופן ראוי על המכירה.

יצוין כי במקרים מסוימים, ניתן להעביר את כלל הזכויות לבן הממשיך כאשר ההורים עודם בחיים. הקריטריונים למינוי זה הינם רבים, מורכבים ומשתנים ממקרה למקרה.

האם ניתן לבטל את מינוי הבן הממשיך?

כאמור, מינוי בן ממשיך נעשה בחייהם של בעלי הזכויות בנחלה אך הזכויות מועברות לידי הבן הממשיך רק לאחר פטירת הורי הבן הממשיך. מינוי שהושלם (רמ"י, אגודה וסוכנות) מהווה באופן עקרוני התחייבות בלתי חוזרת של ההורים אשר לא ניתן לחזור ממנה.

ככל והמינוי לא הושלם הרי שבהתאם לסעיף 5 לחוק המתנה מדובר בהתחייבות לתת מתנה המתאפשרת במקרים מסוימים בין השאר בתנאי שהבן הממשיך לא שינה את מצבו בהסתמך על התחייבות הוריו למנותו כבן ממשיך או כאשר ביטול המינוי מוצדק לאור התנהלות מחפירה של אותו הבן כלפיי הוריו או בשל הרעה משמעותית במצבם הכלכלי של ההורים.

חשיבות הליווי המשפטי בתהליך

סוגיית בן ממשיך הינה סוגייה סבוכה בפני עצמה העוסקת בחוק החוזים ככלל ובחוק המתנה בפרט.

הקריטריונים למינוי בן ממשיך רבים ומשתנים ממקרה למקרה. אין נחלה הדומה לקודמתה.

מינויו של "בן ממשיך" במשק והכתרתו של הבן כיורש כבר בחיי ההורים כשהדבר נעשה ללא הסכמת האחים ו/או ללא ידיעתם, כאשר הדבר מעניק זכויות לבן אחד וגורע מזכויותיהם של יתר האחים, כמוהו כהצהרת כוונות ברורה על העדפת הבן הממשיך על פני יתר האחים.

 

ההכרח להעניק את זכויות המשק החקלאי רק לאחד הבנים, בהתאם להוראות רשות מקרקעי ישראל, מציב אתגר לא פשוט בפני ההורים, אתגר הטומן בחובו סכנה לפגיעה ביחסיהם של ההורים עם הבן הממשיך, בין ההורים ליתר הילדים ובין הבן הממשיך ליתר אחיו העשויה להביא להתפוררות התא המשפחתי והיחסים המשפחתיים שבין האחים.

 

תיקים רבים מתנהלים כיום בבתי המשפט השונים עניין אשר מוביל ברוב המקרים למלחמות יורשים עקובות מדם, בין השאר ביחס לרכיב הפיצוי, אופן המינוי ועוד..

המלצתנו המפורשת הינה שיקוף המצב הקיים לבני המשפחה, תוך מציאת פתרונות יצירתיים העולים בקנה אחד עם הוראות החוק השונות והמורכבות בעניין זה וכל זה על מנת לחסוך זמן יקר, משאבים ובעיקר מלחמות פנים משפחתיות.

קיימת חשיבות יתירה בקבלת ייעוץ משפטי מקצועי ומקיף על ידי אנשי מקצוע מיומנים ומקצועיים הבקיאים במטריה זו על בוריה.

 

רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.


ניתן לפנות אלינו בכל שאלה בנושא ונשמח לעזור לכם.


אפשר ליצור קשר דרך האייקון של הטלפון (אם אתם גולשים דרך טלפון נייד), בטל': 03-623-6130, באימייל, באמצעות טופס יצירת קשר שמופיע בתחתית העמוד מצד שמאל או בכל דרך שתרצו.

37 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page