מגורי הילדים בנחלה- תמרורי אזהרה
- עו"ד שימרה דהן פרץ
- 3 ביוני
- זמן קריאה 4 דקות
במציאות הקיימת זוגות צעירים בתחילת דרכם ניצבים בפני קושי ממשי לרכישת דירה, בין השאר לאור יוקר המחייה, עליית הריבית, מיעוט הקרקעות הזמינות לבנייה ועוד..
תופעה שכיחה ונפוצה מאוד כמעט בכל משק בישראל הינה כי הורים רבים- בעלי זכויות בנחלות חקלאיות, מנגישים לילדיהם סיוע כלכלי באופן לפיו אלו מאפשרים להם להתגורר באופן זמני בתוך שטח הנחלה, לרוב ללא קבלת כל תמורה בגין כך, באמצעות מבניים ארעיים ו/או יחידות דיור אשר אינם בהכרח בעלי היתר בנייה כדין.
עזרה זו של ההורים מתכתבת אף עם תנועת הבנים החוזרים - רצונם של הילדים להמשיך את חייהם הבוגרים במקום בו נולדו ובו התגוררו משך כל שנות ילדותם.
עזרה זמנית זו אשר ניתנה כאמור מלכתחילה מתוך רצון טוב ותמים של ההורים לסייע לילדיהם בתחילת דרכם, ללא חשיבה מראשתופעה שכיחה ונפוצה מאוד כמעט בכל משק בישראל הינה כי הורים רבים- בעלי זכויות בנחלות חקלאיות, מנגישים לילדיהם סיוע כלכלי באופן לפיו אלו מאפשרים להם להתגורר באופן זמני בתוך שטח הנחלה, לרוב ללא קבלת כל תמורה בגין כך, באמצעות מבניים ארעיים ו/או יחידות דיור אשר אינם בהכרח בעלי היתר בנייה כדין.
עזרה זו של ההורים מתכתבת אף עם תנועת הבנים החוזרים - רצונם של הילדים להמשיך את חייהם הבוגרים במקום בו נולדו ובו התגוררו משך כל שנות ילדותם.
עזרה זמנית זו אשר ניתנה כאמור מלכתחילה מתוך רצון טוב ותמים של ההורים לסייע לילדיהם בתחילת דרכם, ללא חשיבה מראש לתוצאות העתידיות עלולה להתגלות כמכשלה של ממש, להיות להם לרועץ וכן להוביל לפרשנות שגויה מצד הילדים אשר בבוא העת תסב נזקים רבים לבני המשפחה כולה. לתוצאות העתידיות עלולה להתגלות כמכשלה של ממש, להיות להם לרועץ וכן להוביל לפרשנות שגויה מצד הילדים אשר בבוא העת תסב נזקים רבים לבני המשפחה כולה.
לעניין זה מתווסף לעיתים נדבך נוסף של בני או בנות זוג המצטרפים למגורי הילדים בנחלה ובמצב של היפרדות ו/או אחר, ללא הסכם ממון, עלולה אף היא לטרוף את הקלפים וליצור קונפליקטים פנים משפחתיים שלהם בוודאי לא פיללו ההורים מלכתחילה.
האמנם מלוא הזכויות הקנייניות בנחלה אכן מוקנות להורים ולהם בלבד- זכויות אשר לרוב הינן בכובע של "ברי רשות" בנחלה, אך הענקת זכויות אי אלו ואחרות ללא "לבוש משפטי" הולם עלולה להוביל להקניית זכויות למתגוררים בנחלה שלא במתכוון.
מגורים ארוכי טווח בשטח הנחלה אשר אינם מגובים בהסכמי שכירות ו/או הסכמים פנים משפחתיים אשר יש בהם בכדי לגדר ולהגדיר באופן נהיר ומפורש את זכויות הילדים המשתמשים בנחלה והמתכתבים עם הוראות הדין השונות, לרבות, אך לא רק, הסכם המשבצת, תקנון האגודה, נהלי רמ"י והחלטות מועצות מקרקעי ישראל הבאות מכוחן עלולים להתפרש באופן חד צדדי אצל הילדים כזכות שניתנה להם מצד הוריהם ואף להצמיח טענות רבות ומגוונות מצד הילדים ביחס לזכויותיהם בבית המגורים, כמו התחייבויות, הסתמכות, חזקה, הענקת מתנה עכשווית או עתידית וכד'..
טענות אלו אף מקבלות משנה תוקף מקום בו ההורים הולכים לעולמם והחזית ביחס לכך עוברת למישור בין היורשים.
מקרה אחד מיני רבים שהובא בפני משרדנו נגע בסוגייה של גרושה שטענה לזכויות בבית מגורים בנחלה בו התגוררה משך שנים רבות עם בן בעלי הזכויות בנחלה.
בהליך משפטי ארוך שנים, מייגע אשר גרר אחריו הוצאות כלכליות רבות, עוגמת נפש ובעיקר סבל משפחתי קבע ביהמ"ש כי הגרושה זכאית לסכום כספי לא מבוטל בגין הסתמכותה רבת השנים ביחס למגוריה בנחלה והשקעותיה הכספיות בבניית בית המגורים.
מקרה נוסף גרר את בעלי הזכויות בנחלה להליך משפטי שנוהל נגדם על ידי רשות מקרקעי ישראל והוועדה המקומית, בגין בנייה ללא היתר ו/או שימוש חורג בדמות בית מגורי הילדים אשר כתוצאה ממנו הוטלו עליהם קנסות גבוהים, צווי הריסה וכיו"ב. בעשיית דין עצמי זה מצאו עצמם ההורים כאלו שיצא שכרם בהפסדם.
כתוצאה מאי הבהירות של המערכת העובדתית משפטית החלה על יחסי הבת/בן שבנו את ביתם בנחלה ואינם בנים ממשיכים, ולאור חוסר העקביות של פסקי הדין בנושא – בתי המשפט נדרשים ליצוק פרשנות לכוונת הצדדים ולפיכך נמצאת אי בהירות משפטית בלתי נסבלת הגורמת למאבקים משפחתיים ופיצול קשה במשפחה הן כאשר ההורים מגיעים לגיל מבוגר והן בין היורשים לאחר פטירת ההורים.
אשר על כן, מומלץ, שלא לומר נדרש לקיים שיח משפחתי פתוח בעניין, הבהרת הכוונות, תוך הימנעות מהשארת פתח לפרשנות וזאת אף בטרם הענקת עזרה כזו או אחרת בדמות מגורים בנחלה ובהלימה לעגן את אי אלו הזכויות המוענקות במסגרת מערך הסכמים נכון ומתאים בנסיבות העניין.
מערך ההסכמים שונה בתכלית ממשפחה למשפחה ומנחלה לנחלה ואף נדרש לעלות בקנה אחד עם צוואה מתאימה ולפיכך נדרש ייעוץ משפטי מתאים על ידי עורכי דין הבקיאים בתחום זה.
אציין כי במאמר זה סקרתי את זכויות המגורים בנחלה שאינן בגדר הענקת זכויות באופן של "מינוי בן ממשיך" אשר בקשר אליהן ישנן הוראות דין ספציפיות עליהן ניתן לעיין במאמר "בן ממשיך שאלות נפוצות" שנכתב על ידי כותבת המאמר.
נדגיש כי כל המידע המובא לעיונכם במאמר זה הינו למידע כללי וראשוני בלבד והוא אינו נועד בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לגבי מקרים ספציפיים. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה. המידע האמור במאמר זה נכון למועד כתיבתו בלבד ועל בסיס המצב החוקי הידוע והקיים במועד זה.
ניתן לפנות אלינו בכל שאלה בנושא ונשמח לעזור לכם.
אפשר ליצור קשר דרך האייקון של הטלפון (אם אתם גולשים דרך טלפון נייד), בטל': 03-6236130, באימייל, באמצעות טופס יצירת קשר שמופיע בתחתית העמוד מצד שמאל או בכל דרך שתרצו.
Comments