top of page
  • תמונת הסופר/תעו"ד עמית מזור

על תביעה לפינוי מושכר – הליך מהיר לפינוי מושכר

עודכן: לפני 3 ימים

ההליך המהיר לפינוי מושכר, הוסדר כבר בתקנה 215ז לתקנות סדר דין אזרחי, התשמ"ד-1984, בעקבות דו"ח הוועדה לבחינת דרכי ייעול ההליכים המשפטיים, בראשות השופטת רות רונן, שפורסם בחודש נובמבר 2007 (להלן – "דוח רונן").

דו"ח רונן הציע לכנסת לתקן תופעה חברתית בעייתית שפגעה קשות במשק הישראלי, ועסקה בכוח שעמד לרשות שוכרי דירות [בעיקר] אך גם שוכרי בתי עסק למיניהם, שסירבו לפנות את הנכסים שהם השכירו. זאת, גם במקרה של הפרות יסודיות של הסכם השכירות, כגון אי תשלום דמי השכירות ו/או דמי ניהול וכיו', וגם במקרים בהם הסכם השכירות כבר הסתיים והשוכרים סירבו לפנות את הנכסים בנימוקים שונים.


ההצעות בדוח רונן נולדו על רקע המצב המשפטי שקיים גם כיום, למשכיר אסור לסלק את השוכר בכוח (האיסור על עשיית דין עצמי הוא חד משמעי ונקבע בפסיקה ענפה של בתי המשפט), ומנגד, גם הליכי הפינוי בבתי משפט ארכו שנים רבות, שכן העומס בבתי המשפט חייב המתנה של מספר שנים עד לקבלת פסק דין בתיק אזרחי.


בהתאם, בדצמבר 2008 נקבע המסלול לפינוי מהיר בתקנה 215ז לתקנות סדר דין אזרחי, התשמ"ד-1984, שקבע מספר חידושים משמעותיים, כדלקמן:

א. ראשית, נקבע פיצול סעדים אוטומטי בתביעה לפינוי המושכר – כך שבמסגרת תביעת הפינוי תתברר רק עילת הפינוי וסעד הפינוי ולא יידרש בירור המחלוקת הכספית [למשל] מול השוכר.

ב. שנית, נקבע כי הדיון יתקיים אך ורק בתביעה לפינוי מושכר – והנתבע לא יהיה רשאי להגיש תביעה שכנגד או הודעה לצד ג'.

ג. שלישית, נקבע כי הדיון בתביעה יתקיים במתכונת מהירה – שבה שני הצדדים חייבים לצרף כבר לכתב התביעה וכתב ההגנה את התצהיר שישמש לדיון הוכחות. בכך נחסך הליך הגשת הראיות.

ד. לבסוף, נקבע כי פסק הדין יינתן בתוך 74 ימים מיום הגשת התביעה – כך שהמועד להגשת כתב ההגנה יצומצם ל-30 ימים, הדיון לשמיעת העדים יתקיים בתוך 30 ימים מיום שיוגש כתב ההגנה, ופסק הדין יינתן בתוך 14 ימים לאחר שמיעת העדים. חשוב להדגיש כי השינויים שנקבעו בתקנות הישנות לגבי הליך לפינוי מושכר הוכיחו עצמם, ובהתאם שינויים אלו אומצו במלואם גם בהוראות תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018, שנכנסו לתוקף בינואר 2021, והן קובעות כדלקמן:


תביעה לפינוי מושכר – הוראות מיוחדות

81.(א) תביעה לפינוי מושכר לפי פרק זה לא תכיל סעדים נוספים והתובע רשאי לתבוע בהליך נפרד, בלא צורך בקבלת רשות מבית המשפט, סעדים נוספים בשל אותה עילה; אם הוגשה תביעה נוספת, יודיע על כך התובע לבית המשפט ויידרש לציין אם מתקיימים בתביעה התנאים הנדרשים לצורך קיום דיון בה במסלול של דיון מהיר.

(ב) כתב הגנה בתביעה לפינוי מושכר יוגש בתוך שלושים ימים ממועד המצאת כתב התביעה.

(ב) נתבע בתביעה לפינוי מושכר אינו רשאי להגיש תביעה שכנגד או הודעה לצד שלישי.

(ב) בתביעה לפינוי מושכר לא תתקיים ישיבת קדם-משפט וההוראות לעניין ישיבה כאמור לא יחולו על הליך מסוג זה.

(ב) בית המשפט יורה על מועד לדיון בתביעה לפינוי מושכר שלא יהיה מאוחר משלושים ימים ממועד הגשת כתב ההגנה האחרון.



בהתאם לדוח שהוגש לחברי הכנסת ע"י מרכז המחקר והמידע של הכנסת ביום 7.2.2013, עולה כי השינויים שנקבעו בתקנות לגבי הליך לפינוי מושכר, הינם שינויים מוצלחים ביותר.

להלן טבלה המסכמת את זמן הטיפול בממוצע בתביעה לפינוי מושכר וכן את תוצאות התביעה:



חשוב להדגיש שעל מנת שיוכל המשכיר להיכנס לבית המשפט בתביעה לפינוי מושכר, עליו להראות כי בין הצדדים קיימים יחסי שכירות. כלומר, במקום שבו מדובר במי שמחזיק בנכס ללא הסכם שכירות, יש צורך לקשור אותו למעמד של שוכר בפועל, על מנת שיוגדר כשוכר שתביעה לפינוי מושכר חלה לגביו. ראו תפ"מ 24171-06-22 ברסלר נ' דרור ואח, (בנבו 22.11.2022).


למשרדנו ניסיון רב עם תביעות כנגד שוכרים שפונו במסלול המהיר שהיטיב עם המשכירים. יחד עם זאת, כמובן שיש לזכור, כי לאחר שמתקבל פסק דין לפינוי, אין מדובר בסוף הפרשה. שכן, יש לבצע פינוי בפועל, באמצעות אנשי מקצוע שהוסמכו לכך בחוק ההוצאה לפועל ובאמצעות לשכת ההוצאה לפועל [בלבד]. המדובר בהליך סבוך וארוך. בהתאם מומלץ מראש בכל כניסה לעסקת שכירות לעגן את היחסים לא רק בהסכם שכירות מיטבי וברור עליו יחתמו הצדדים, אלא ובעיקר יש לבחון עם מי מתקשרים בהסכם וכן יש לעגן בצורה מיטבית את שלל הבטוחות הנדרשות להבטחת עמידת השוכר בתנאי הסכם השכירות. משרדנו ישמח ללוותכם לאורך כל התהליך מראשיתו בשלב ההשכרה וחתימת הסכם השכירות ועד שלב הפינוי [ככל שיידרש חלילה].


לסיכום, מדובר באחד מהשינויים המוצלחים שבוצעו בשנים האחרונות בתחום הפרקטיקה האזרחית בבתי המשפט, יחד עם זאת יש להתנהל בצורה סדורה ומקצועית במסגרת ההליך על מנת למצות את היתרונות שבו.


ניתן לפנות אלינו בכל שאלה בנושא ונשמח לעזור לכם.


אפשר ליצור קשר דרך האייקון של הטלפון (אם אתם גולשים דרך טלפון נייד), בטל': 03-623-6130, באימייל, באמצעות טופס יצירת קשר שמופיע בתחתית העמוד מצד שמאל או בכל דרך שתרצו.

38 צפיות0 תגובות

Kommentare


bottom of page