שינוי שיטת החישוב בקשר עם מגבלות מספר יחידות דיור בישובים כפריים מכוח תיקון מס' 5 לתמ"א 35
- עו"ד זכאי שריקי
- 30 במרץ
- זמן קריאה 2 דקות
רקע – תמ"א (תכנית מתאר ארצית) 35 [להלן – "התוכנית"] הינה תכנית מתאר ארצית שמגדירה את המדיניות התכנונית והעקרונות הבסיסיים לפיתוח ולהתחדשות של היישובים השונים במדינת ישראל, במיוחד באזורים לא-מטרופוליניים כמו יישובים כפריים, מושבים וערים קטנות.
העקרונות המרכזיים של התוכנית כוללים את קביעת קווים מנחים לבנייה ביישובים השונים, הכללת אמצעי הגנה על שטחים חקלאיים ופתוחים, כמו גם יצירת אזורים לפיתוח בר קיימא, תוך שמירה על הערכים הסביבתיים והחברתיים.
כמו כן, התוכנית מתמקדת בהסדרת יחידות דיור ביישובים כפריים, הגדרת השטחים הציבוריים, ושמירה על המורשת הכפרית. לאור זאת, היא משמשת כמסמך תכנוני שמנחה את יוזמות הפיתוח ברחבי הארץ.
בנוסף, התוכנית כולל את לוח 2, אשר הינו חלק חשוב מהתוכנית ותכליתו הגבלת מספר יחידות הדיור ביישובים כפריים, במיוחד במושבים ובקיבוצים. לוח 2 קובע את המכסה המרבית של יחידות הדיור שאותן ניתן היה להקים ביישובים הכפריים, על פי קריטריונים של גודל היישוב ומיקומו. מטרתו של לוח 2 הינה לשמור על האופי הכפרי של המושבים והקיבוצים, ולמנוע גידול מופרז שיכול היה לשנות את המרקם החברתי והסביבתי של אותם אזורים.
תיקון 5 לתוכנית [להלן – "התיקון"] נועד לעדכן את המגבלות על מספר יחידות הדיור ביישובים הכפריים. התיקון צפוי להשפיע באופן משמעותי על המושבים והמרקם הכפרי במדינת ישראל.
מהות התיקון – התיקון מבטל את לוח 2 שבתוכנית, שהגביל את מספר יחידות הדיור ביישובים הכפריים, ומבצע מעבר לחישוב צפיפות המבוסס על מספר התושבים ומיקומו הגיאוגרפי של היישוב. החלוקה החדשה צפויה לכלול שלושה קריטריונים:
יישוב קטן: עד 1,800 תושבים – עד 500 יחידות דיור.
יישוב בינוני: 1,800–3,500 תושבים – עד 500–1,000 יחידות דיור.
יישוב גדול: 3,500–5,000 תושבים – עד 1,000–1,400 יחידות דיור.
ההשפעות הצפויות על המושבים –
גידול אוכלוסייה – המושבים צפויים לחוות גידול משמעותי במספר התושבים, מה שיכול להוביל לשינוי במרקם החברתי והקהילתי אליו היו רגילים תושבי המושב לאורך השנים.
שימור האופי הכפרי – קיים חשש כי הגידול בצפיפות הבנייה עלול לפגוע באופי הכפרי של המושבים, במיוחד אם הבנייה תתבצע על חשבון שטחים ציבוריים וחקלאיים.
פיצול נחלות – בעלי נחלות עשויים לשקול פיצול המגרשים האפשריים כדי לממש את הפוטנציאל התכנוני החדש, דבר שעלול להשפיע על השיקולים הכלכליים של בעלי הנחלות [פיצול מגרש כמקור הכנסה]. כמו כן התיקון צפוי להשפיע על תהליכי ההורשה והחלוקה בין הדורות.
לסיכום –
התיקון לתוכנית מציב אתגרים והזדמנויות בפני המושבים. מחד, הוא מאפשר גידול והתפתחות, אך מאידך, יש צורך להבטיח ששימור האופי הכפרי והקהילתי לא ייפגע. חשוב כי המושבים, יחד עם הגורמים המוסמכים, יפעלו לתכנן ולהיערך בהתאם לשינויים הצפויים.
משרדנו הינו בעל ניסיון רב בליווי בעלי זכויות בנחלות בהליכי פיצול, מכירה, הסדרה ועריכת צוואה מתאימה נוכח ההוראות הספציפיות הקשורות להורשת זכויות בנחלה. זאת, תוך מתן פתרון הולם ומדויק המותאם לצרכיו של כל לקוח ולקוח.
המידע האמור במאמר זה נכון למועד כתיבתו בלבד ועל בסיס המצב המשפטי הידוע והקיים במועד זה.
נדגיש כי כל המידע המובא לעיונכם במאמר זה הינו למידע כללי בלבד ובלתי מחייב, והוא אינו נועד בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לגבי מקרים ספציפיים. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה.
ניתן לפנות אלינו בכל שאלה בנושא ונשמח לעזור לכם.
אפשר ליצור קשר דרך האייקון של הטלפון (אם אתם גולשים דרך טלפון נייד), בטל': 03-6236130, באימייל, באמצעות טופס יצירת קשר שמופיע בתחתית העמוד מצד שמאל או בכל דרך שתרצו.
コメント